Iris Koffijberg

Fineart fotograaf
170818-028-InBloeiFotografie1 over mij

Iris Koffijberg (1970, Utrecht) is een fineart fotograaf, ze woont in Gasteren midden in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Ze maakt abstract esthetisch werk met een focus op licht, kleur en patronen. Ze werkt bijna uitsluitend met water vanwege de spiegeling van het licht en de transformerende werking. Ze haalt haar inspiratie uit de natuur, Kandinsky, Ursula le Guin. Carlos Ruiz Zafron en Gaudi.

“Werken met water is werken is een constante ontdekkingstocht. Stroming, seizoen, dichtheid, zon, tijdstip en wind zorgen voor een doorlopende verandering van het beeld dat ik probeer te vangen. Als ik op het juiste moment op de juiste plaats ben, is het magisch. Alsof een poort zich opent naar een nieuwe tijdelijke werkelijkheid. Nieuwe patronen, wezens en werelden die ontstaan bij de gratie van dat moment. Het is een onherhaalbaar proces. Als de poort sluit, is er geen weg meer terug. Dezelfde poort gaat nooit twee keer open. Dezelfde omstandigheden creĆ«er ik ook in mijn binnenshuisexperimenten waarvan water, licht en beweging een vast onderdeel vormen.”

Het water weerspiegelt ook haar eigen emotionele staat. Iris kan in haar eigen foto’s zien hoe ze zich voelt en in welke fase ze zit. Op dit moment zit ze in haar drukke harmonische fase. Daarvoor gebruikt ze het Drentse water van de zandgronden: vennetjes, sloten en de meanderende Drentsche Aa. Druk water met reflecties, begroeiing en zonlicht waar de harmonie pas ontstaat als het beeld zelf wordt gespiegeld.

Hoewel Iris haar hele leven heeft gefotografeerd, is ze pas in 2011 gestart met experimenteren om zo de beelden in haar hoofd tot leven te brengen waarbij ze tegelijkertijd nieuwe beelden ontdeke.