Iris Koffijberg

Fineart fotograaf
170818-028-InBloeiFotografie1 over mij

Iris Koffijberg (1970) is een Nederlandse beeldende kunstfotograaf, gevestigd in Gasteren midden het nationale park Drentsche Aa. Ze is gespecialiseerd in abstracte waterfotografie gericht op licht, kleur en patronen. Ze werkt uitsluitend met water dat zij op haar wandelingen vindt.

“Mijn waterfotografie weerspiegelt niet de echte wereld, maar transformeert het naar een denkbeeldige plek.

Elke keer als ik in het water staar, word ik betoverd. Het is mijn vlucht in een andere wereld die mijn eigen fantasie prikkelt.

Water is een onuitputtelijke bron van inspiratie en fascinatie. Altijd in beweging, elk moment weer anders. Stroming, seizoen, dichtheid, zon, tijdstip en wind zorgen voor een doorlopende verandering van het beeld dat ik probeer te vangen. Als ik op het juiste moment op de juiste plaats ben, is het magisch. Alsof een poort zich opent naar een nieuwe tijdelijke werkelijkheid.

Nieuwe patronen, wezens en werelden die ontstaan bij de gratie van dat moment.

Wat ik vastleg, is afhankelijk van hoe ik me voel. Druk, maar in balans, chaotisch, rustig, positief, somber, gespannen. Soms varieert het per dag, soms per periode. De variatie is eindeloos en de beelden ook. In de loop van jaren zijn er terugkerende thema’s ontstaan zoals chaos, harmonie, verlorenheid, strijd en magie.”

Hoewel ze haar hele leven heeft gefotografeerd, begon Iris pas in 2011 in Haarlem met experimenteren en fotograferen van water. Ze volgde de beelden in haar hoofd, probeerde ze tot leven te brengen en ontdekte daarbij andere beelden. In 2013 had ze haar eerste expositie. Sindsdien groeide ze gestaag als kunstenaar en vond ze nieuwe wegen om zichzelf te uiten.